Může ChatGPT tvořit umění?

Umění je často považováno za zcela lidskou tvorbu, ale nedávné pokroky v oblasti umělé inteligence vyvolaly otázku, zda dokážou stroje vytvářet také umění. Jedním z takových modelů AI je ChatGPT, který způsobil vlnu nadšení v oblasti zpracování přirozeného jazyka, ale dokáže tvořit také umění?

PŘEČTĚTE SI NYNÍ: Může ChatGPT vytvářet obrázky?

Může ChatGPT tvořit umění?

Krátká odpověď zní ne, ChatGPT je především navržen pro generování přirozeného jazykového textu, takže nemůže vytvářet vizuální umění v tradičním smyslu. Nicméně stále může pomoci při tvorbě umění tím, že generuje textové podněty, které mohou inspirovat jiný model AI k vytváření ohromujících uměleckých děl.

Jak používat ChatGPT k tvorbě umění

Vytváření uměleckých podnětů je jednou z možností, které ChatGPT nabízí, a existují AI nástroje, které pomáhají vytvářet umělecká díla pomocí těchto podnětů, jako například Midjourney a DALL-E. Uživatel může dostat pomoc od ChatGPT při vylepšování podnětů pro kreslení děl z Midjourney nebo DALL-E.

ChatGPT generuje návrhy slov a frází na základě vstupu poskytnutého uživatelem. Návrhy produkované ChatGPT mohou být využity uživatelem k vytvoření nových a unikátních uměleckých děl pomocí zmíněných AI modelů. Výsledná spolupráce rozmazává hranice mezi lidským a strojovým vytvářením a poskytuje jedinečný vhled do tvůrčího procesu. Tento typ spolupráce umožňuje ChatGPT díky své schopnosti generovat přirozené jazykové podněty na základě existujícího textu. Model používá algoritmus hlubokého učení, který byl trénován na rozsáhlém množství textových dat, což mu umožňuje rozpoznávat vzory a generovat odpovědi podobné lidskému jazyku.

ChatGPT může být také použit k vytváření nápadů přímočařejším způsobem. Například může být trénován na rozpoznávání určitých vizuálních vzorů nebo stylů a na základě této znalosti vytvářet nové návrhy uměleckých děl. To znamená, že může generovat nápady přizpůsobené konkrétnímu kontextu nebo tématu, jako je určitý styl umění nebo předchozí díla konkrétního umělce.

Vyzkoušeli jsme tento přístup a požádali ChatGPT, aby vygeneroval podnět podobný obrazu "Dívka s perlou" od Johanna Vermeera. Výsledek je zobrazen na následujícím screenshotu.

chatgpt-art-prompt.jpg

ChatGPT obavy ohledně umění

Použití ChatGPT při tvorbě umění si klade některé etické a filozofické otázky. Obavy z toho, že AI může nahradit lidské umělce a vést ke snížení kreativity a jedinečnosti jsou běžné. Ačkoliv je pravda, že modely AI mohou generovat nová díla, jsou stále omezena trénovacími daty a parametry nastavenými jejich tvůrci. To znamená, že nejsou skutečně "kreativní" stejným způsobem jako lidé.

ČTĚTE NYNÍ: Nejlepší kreslící tablet s obrazovkou

Další obava ohledně umělé inteligence v umění se týká možnosti šíření zkreslených postojů a stereotypů. Pokud je model umělé inteligence trénován na zkreslených datech směrem k určitým skupinám nebo stylům, může vytvářet nová díla, která tyto stereotypy posilují. To zdůrazňuje důležitost pečlivého zvažování trénovacích dat, která jsou použita k vytváření modelů umělé inteligence, a možných zkreslení, která mohou být přítomna.

Související články

Zobrazit více >>