Apple blokuje iOS aplikaci poháněnou ChatGPT

jablko-bloky-chatgpt-min-1200x800.jpg

Se stále rostoucím trendem integrace chatbotů poháněných AI do softwarových produktů se objevují obavy z potenciálních rizik spojených s touto technologií.

Zatímco některé společnosti mohou bez omezení uvádět takové produkty na své vlastní platformy, ty, které využívají obchody s aplikacemi třetích stran, mohou narazit na potíže.

Tento čtvrtek zablokovala společnost Apple integrování ChatGPT od společnosti OpenAI do e-mailové aplikace s názvem BlueMail, což způsobilo pozdržení schválení aktualizace, která představuje funkci napájenou umělou inteligencí v e-mailových zprávách. 

Proč Apple blokoval ChatGPT?

Tato funkce byla navržena pro pomoc uživatelům při psaní e-mailů tím, že bere text z minulých e-mailů a umožňuje napsat nové e-maily, avšak vznikají obavy z možnosti vytváření nevhodného obsahu pro nezletilé osoby.

Společnost Apple požádala BlueMail o revizi hodnocení věkového omezení nebo o implementaci filtru obsahu jako odpověď na obavy z možné expozice dětí nevhodnému obsahu aplikace.

CEO aplikace BlueMail kritizuje rozhodnutí společnosti Apple

Ben Volach, zakladatel a CEO společnosti Blix, kritizoval rozhodnutí Applu, uvádějíc, že je to nespravedlivé a diskriminační vůči BlueMailu.

V rozhovoru s WSJ označil tuto žádost za „nepoctivou“, upozornil na to, že existují podobné aplikace s podporou umělé inteligence v App Store bez takových omezení.

Rozhodnutí Applu zablokovat aktualizaci BlueMail vyvolalo otázky ohledně jejich politiky týkající se aplikací podporovaných umělou inteligencí a potenciálního dopadu na jejich dostupnost v App Store.

obrázek-1 (1).jpg

Konflikt mezi BlueMail a Apple sa týka niečoho viac ako len nedávneho blokovania integrácie aplikácie ChatGPT. Firma Blix, ktorá vyvíja BlueMail, totiž má históriu stretov s Apple. Blix bol jedným z zakladajúcich členov Koalície pre spravodlivé aplikácie, skupiny založenej na výzve k tomu, aby sa odporovalo provízii, ktorú Apple berie z App Store. Okrem toho, Blix v minulosti podal niekoľko žalôb proti Apple za protimonopolné správanie.

BlueMail se také potýká s problémy získání trakce v obchodě App Store. V roce 2019 byla aplikace odebrána zejména z obchodu kvůli porušení směrnic týkající se zabezpečení dat. Ačkoli byla aplikace o několik dní později obnovena, Blix podala žalobu proti Applu s tvrzením, že technologický gigant potlačuje konkurenci snížením hodnocení BlueMail výsledky vyhledávání a seznamy.

Zablokování integrace ChatGPT služby od BlueMail společností Apple je jen nejnovějším dílem v trvajícím konfliktu mezi těmito dvěma společnostmi. Zůstává nejasné, zda budou stížnosti společnosti Blix adresovány společností Apple nebo zda se konflikt bude dále vyostřovat.

Závěrečné slovo

Tento incident ukazuje na výzvy a potenciální rizika spojená s integrací chatbotů s pohonem AI a jazykových modelů do aplikací.

Tyto technologie mají potenciál výrazně zlepšit uživatelské zážitky a zvýšit efektivitu, ale musí být pečlivě navrženy a monitorovány, aby zajistily, že nevytvoří nevhodný nebo škodlivý obsah.

Jak firmy stále více integrují umělou inteligenci do svých produktů, musí být připraveny řešit tyto problémy a úzce spolupracovat s regulátory a poskytovateli platforem, aby zajistily shodu s bezpečnostními a obsahovými standardy.

Související články

Zobrazit více >>