GPT-4: Jak se liší od GPT-3.5?

5a-641af8d642f29-sej-400x400.jpg

GPT-4, nejnovější verze ChatGPT, jazykového modelu OpenAI, je průlomem v technologii umělé inteligence (AI), který zásadně změnil, jak komunikujeme s počítači.

ChatGPTova multimodální schopnost umožňuje zpracování textu, obrázků a videí, což z něj dělá neuvěřitelně všestranný nástroj pro marketéry, firmy i jednotlivce.

Co je GPT-4?

GPT-4 je o 10krát pokročilejší než jeho předchůdce GPT-3.5. Tento vylepšený model umožňuje lepší porozumění kontextu a rozlišení nuancí, což má za následek přesnější a souvislejší odpovědi.

Dále má GPT-4 maximální limit tokenů 32 000 (v ekvivalentu 25 000 slov), což je významný nárůst oproti GPT-3.5 s 4 000 tokeny (v ekvivalentu 3 125 slov).

„6 měsíců jsme strávili tím, že jsme učinili GPT-4 bezpečnějším a více naladěným. GPT-4 je o 82% méně pravděpodobné, že bude reagovat na žádosti o zakázaný obsah a o 40% pravděpodobněji bude produkovat faktické odpovědi než GPT-3,5 v našich interních vyhodnoceních. “ – OpenAI

GPT-3.5 vs. GPT-4 - Co je jiné?

GPT-4 nabízí několik vylepšení oproti svému předchůdci, zahrnující například:

1. Jazyková obratnost

Zatímco GPT-3.5 dokáže generovat text podobný lidskému jazyku, GPT-4 má ještě větší schopnost porozumění a generování různých dialektů a reakcí na emoce vyjádřené v textu.

Například GPT-4 umí rozpoznat a citlivě reagovat na uživatele vyjadřujícího smutek nebo frustraci, což vede ke komunikaci s osobnějším a autentičtějším zážitkem.

screen-shot-03-19-23-at-08.28-pm-64177ec2ed104-sej.png

Jedním z nejúžasnějších aspektů GPT-4 je jeho schopnost pracovat s dialekty, což jsou regionální nebo kulturní varianty jazyka.

Dialekty mohou být pro jazykové modely velmi obtížné k pochopení, protože často obsahují unikátní slovní zásobu, gramatiku a výslovnost, které nemusí být přítomny v standardním jazyce.

Nicméně GPT-4 byl speciálně navržen tak, aby překonával tyto výzvy a dokázal přesně generovat a interpretovat texty v různých dialektech.

2. Syntéza informací

GPT-4 dokáže odpovědět na složité otázky syntetizováním informací z více zdrojů, zatímco GPT-3.5 se může potýkat s propojením informačních bodů.

Například, když je položena otázka ohledně souvislosti mezi poklesem populace včel a dopadem na globální zemědělství, GPT-4 může poskytnout komplexnější a diferencovanou odpověď, na základě citování různých studií a zdrojů.

screen-shot-03-19-23-at-09.00-pm-6417828ff2d73-sej.png

Na rozdíl od svého předchůdce, GPT-4 nyní zahrnuje funkci, která umožňuje správně citovat zdroje při generování textu.

Nová sada nástrojů pro obsahový marketing poháněná umělou inteligencí
Přijměte nejnovější technologie dříve než to udělají vaši konkurenti. Sestrojte dobře optimalizovaný a zaměřený obsah, který poskytuje výsledky třikrát rychleji.

Spusťte bezplatné zkušební období

REKLAMA

To znamená, že když model generuje obsah, cituje použité zdroje, což usnadňuje čtenářům ověřit přesnost prezentovaných informací.

3. Kreativita a koherence

Zatímco GPT-3.5 umí generovat kreativní obsah, GPT-4 jde ještě dále tím, že produkuje příběhy, básně nebo eseje s vylepšenou koherencí a kreativitou.

Například GPT-4 dokáže vyprodukovat krátký příběh s dobře rozvinutým zápletkou a charakterovým vývojem, zatímco GPT-3.5 by mohl mít potíže s udržením konzistence a koherence v ději.

screen-shot-03-19-23-at-08.38-pm-6417824f941fd-sej.png
screen-shot-03-19-23-at-09.00-pm-001-64178297a3a4a-sej.png

4. Komplexní řešení problémů

GPT-4 prokazuje silnou schopnost řešit složité matematické a vědecké problémy přesahující možnosti GPT-3.5.

Například GPT-4 dokáže řešit pokročilé problémy z kalkulu nebo simulovat chemické reakce efektivněji než jeho předchůdce.

obrazovka-shot-03-19-23-na-09.08-pm-64178454daa84-sej.png
screen-shot-03-19-23-at-09.09-pm-6417845b6c430-sej.png

GPT-4 výrazně zlepšil svou schopnost porozumět a zpracovat složité matematické a vědecké koncepty. Jeho matematické dovednosti zahrnují schopnost řešit složité rovnice a provádět různé matematické operace, jako je například kalkulus, algebra a geometrie.

Kromě toho je GPT-4 schopný zpracovávat vědecké předměty jako jsou fyzika, chemie, biologie a astronomie.

Díky své pokročilé výpočetní síle a schopnostem modelování jazyka umožňuje snadno analyzovat složité vědecké texty a poskytovat náhledy a vysvětlení.

Vzhledem k neustálému vývoji technologie je pravděpodobné, že se GPT-4 bude nadále rozšiřovat a stát se ještě schopnějším v širším spektru témat a úkolů.

5. Programovací síla

Programovací schopnosti GPT-4 způsobily na sociálních sítích senzaci díky jeho schopnosti generovat úryvky kódu nebo ladit existující kód efektivněji než GPT-3.5, což činí z této platformy cenný zdroj pro softwarové vývojáře.

Pomocí GPT-4 lze týdny práce zkrátit na několik málo hodin a umožnit dosažení mimořádných výsledků v rekordním čase. Můžete vyzkoušet tyto dotazy:

  • "Napište kód pro trénování X s datovou sadou Y."
  • "Dostávám tento chybový stav. Opravte to."
  • "Nyní zlepšete výkon."
  • "Nyní to zabalte do GUI."

6. Porozumění obrázkům a grafice

Na rozdíl od GPT-3.5, který se zaměřuje především na text, GPT-4 může analyzovat a komentovat obrázky a grafiku.

Například GPT-4 dokáže popsat obsah fotografie, identifikovat trendy v grafu nebo dokonce generovat popisky k obrázkům, což z něj činí mocný nástroj pro vzdělávání a tvorbu obsahu.

screen-shot-03-19-23-at-10.50-pm-641783c315761-sej.png

Představte si tuto technologii integrovanou s Google Analytics nebo Matomo. Můžete získat velmi přesné analytické údaje pro všechny své výkazy během několika minut.

7. Snížení nevhodných nebo zaujatých odpovědí

GPT-4 implementuje mechanismy ke snížení nežádoucích výsledků, čímž zvyšuje spolehlivost a etickou odpovědnost.

Například GPT-4 má nižší šanci generovat politicky zaujatý, urážlivý nebo škodlivý obsah, což z něj dělá důvěryhodnějšího společníka umělé inteligence než GPT-3.5.

Kam může ChatGPT jít dál?

Přestože má ChatGPT pozoruhodné pokroky, stále má místo pro zlepšení:

  • Addressing neutrality: Zlepšení schopnosti rozlišovat kontext a adekvátně na něj reagovat.
  • Porozumění uživateli: Rozvíjení schopnosti porozumět, kdo komunikuje (kdo, odkud a jak).
  • Externí integrace: Rozšíření dosahu umělé inteligence pomocí web, API a robotických integrací.
  • Dlouhodobá paměť: Zlepšení schopnosti si připomínat minulé interakce a aplikovat znalosti na budoucí konverzace.
  • Snižování halucinací: Minimalizace situací, kdy umělá inteligence vyvozuje závěry z falešných informací.

Jak ChatGPT stále pokračuje ve vývoji, je připravena revoluce v marketingu a komunikaci řízenou umělou inteligencí.

Jeho potenciální aplikace v tvorbě obsahu, vzdělávání, zákaznické podpoře a dalších jsou obrovské, což z něj činí nezbytný nástroj pro podniky i jednotlivce v digitálním věku.

Více zdrojů:

Související články

Zobrazit více >>