Je ChatGPT hrozbou?

Příchod ChatGPT vyvolal debatu o tom, zda představuje nebezpečí, či nikoliv. Zatímco někteří experti se domnívají, že nepředstavuje kybernetické bezpečnostní riziko, jiní naznačují, že je to větší nebezpečí pro lidstvo, než si uvědomuje většina lidí. Tento článek zkoumá potenciální hrozby, které může přinést ChatGPT, včetně jeho dopadu na vysokoškolské vzdělávání a vyhledávače jako Google. Také se budeme zabývat názorem Elona Muska na bezpečnostní rizika spojená s ChatGPT.

Někteří spekulují, že ChatGPT je potenciální hrozbou pro dominanci Google ve vyhledávání. Google tuto hrozbu berou vážně a je zjevné, že se společnost cítí nucena na ni odpovědět. Aby předvedli svůj výzkum a možnosti umělé inteligence, uvedl Google na události svého chatbota pojmenovaného Bard.

Bard nabízí různé sekce, které umožňují uživatelům zapojit se do konverzačních interakcí s Chatbotem, předvádějícími vlastní schopnosti AI od společnosti Google. Větší otevřenost Microsoftu mimo podnikání prostřednictvím jeho velkého podílu v OpenAI vytvořila novou konkurenci a Google doufá, že zůstane hlavním hráčem v oblasti výzkumu AI.

Je ChatGPT hrozbou pro vzdělávací instituce?

Nadšení kolem ChatGPT vyvolalo obavy, že by mohlo nahradit vysokoškolské vzdělání. Tato obava je však spíše nadhodnocená, neboť programy a služby, které umí řešit matematické problémy,  psát eseje na vysoké školy, a vytvářet výzkumné práce, existují již několik let. Odborníci na vzdělávání a přijímací komise se naučily tyto "služby" detekovat a procházet jimi. Na rozdíl od generování kódu nebo shrnutí textu není ChatGPT vhodný pro úkoly, které vyžadují specializované znalosti, logické úsudky nebo aktuální informace.

To naznačuje, že takové modely ještě plně nezískaly logické schopnosti, protože mají problémy s aritmetickými výpočty nebo složitými matematickými úlohami.

Hrozby pro kybernetickou bezpečnost ChatGPT

ChatGPT by mohlo představovat rizika pro kybernetickou bezpečnost. Jedním z hlavních hrozeb jsou podvodné e-maily AI-generovaných phishingových útoků. Zatímco většina phishingových podvodů lze snadno identifikovat kvůli chybám ve stavbě vět a gramatice, ChatGPT umožňuje hackerům generovat phishingové útoky, které nejsou od těch, napsaných lidmi, prakticky odlišitelné.

Elon Musk na ChatGPT

Elon Musk vyvěsil červenou vlajku ohledně nekontrolovaného pokroku umělé inteligence a varoval, že by to mohlo mít katastrofické následky pro naši civilizaci. Vydal poplach, že neomezený rozvoj AI by mohl nakonec představovat existenční hrozbu pro lidstvo. Přestože existují obavy, Musk se vydal na odvážnou misi vyvinout svůj vlastní Chatbot – TruthGPT – o kterém tvrdí, že bude kvintesencí hledače pravdy.

Je ChatGPT hrozbou pro Google?

Ne, oba služby nabízejí velmi odlišné věci, spíše by mohlo vzestup ChatGPT otřást s Googlem.

Jaké jsou obavy ohledně ChatGPT?

ChatGPT může občas poskytovat zaujaté nebo nesprávné odpovědi, takže by uživatelé měli přistupovat k němu s mírou opatrnosti.

Související články

Zobrazit více >>