6 způsobů, jak SEO profesionálové právě teď používají ChatGPT

obrázek5.png

Pozor Google, na scéně je nový hráč mezi vyhledávači.

Jistě, tohle už jste slyšeli dříve, ale tentokrát je to vážné.

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) je velký model učení zaměřený na jazyk.

Pomocí umělé inteligence (AI) a velkého množství dat může interagovat s uživateli v konverzačním stylu, odpovídat na pokračovací otázky, připouštět chyby, odmítat nevhodné požadavky a dokonce výzvat nesprávná tvrzení.

Tento chatbot vyvinutý společností OpenAI sice není přímým konkurentem pro Google, ale mění způsob vyhledávání a tím dramaticky ovlivňuje optimalizaci vyhledávačů.

V této části se podíváme na tuto technologii a diskutujeme o inovativních způsobech, které jsou používány pokrokovými optimalizátory vyhledávačů při výkonu jejich rolí.

Co můžete s ChatGPT udělat?

Zatím jsme se jen dotkli potenciálu využití strojového učení a umělé inteligence v SEO a marketingu.

ChatGPT je schopen účastnit se diskusí a odpovídat na otázky způsobem, který je velmi blízký lidskému způsobu.

Dokáže psát eseje, fiktivní příběhy, básně a dokonce i reklamní texty - což stačí na to, aby profesionální spisovatelé jako já byli trochu znepokojení.

Lze ho použít pro vytváření obsahu dostatečně přesného, až tak, že oddělení vzdělání města New York již zakázalo jeho použití kvůli obavám z podvádění.

Avšak více než obsah, ChatGPT je dost inteligentní, aby byl použit k psaní meta popisů nebo ladění kódu. V současné době použití pro kódování je delší technický proces, ale zdá se bezpečné předpokládat, že to bude jednodužší, jakmile se učící se model zvětší.

Také může být použit jako asistent při vyhledávání, poskytující odpovědi na dotazy ve srozumitelných a stručných formátech, aby uživatelům ušetřil hledání informací na několika webových stránkách k nalezení odpovědí na své otázky.

Pokud například hledáte recept na hovězí wellington, místo prohledávání desítek blogových stránek a prolistování dlouhé příběhu o tom, jak blogerka kdysi připravila toto jídlo pro Winstona Churchilla, ChatGPT vám poskytne seznam ingrediencí a postup přípravy.

obrázek6.png

Jako profesionál SEO to může znít trochu děsivě.

Ale přijmout AI technologie místo toho, abychom se o nich obávali, by mohlo být dobrým krokem.

Je mnoho způsobů, jak ji můžete použít k rationalizaci vaší práce a zajistit větší efektivitu opakujících se úkolů.

Podívejme se, jak již nyní přední odborníci na SEO používají ChatGPT.

Způsoby, jak profesionálové v oblasti SEO již využívají ChatGPT

1. Tvorba obsahu

Vytvářet obsah může být otrava, obzvláště pokud nemáte zkušeného (a pokorného) spisovatele jako jsem já ve svém týmu.

Může ChatGPT udělat tohle pro vás? No, může, ale pravděpodobně byste měli vyhnout se používání ho na psaní webových stránek a blogových příspěvků.

V roce 2022 řekl odborník na vyhledávání Google John Mueller nekompromisně, že vyhledávač považuje obsah vytvořený pomocí umělé inteligence za spam a porušení firemních směrnic.

V tuto chvíli mohou algoritmy Google identifikovat a potrestat obsah generovaný umělou inteligencí, dokonce i ten, který používá proti-detekční algoritmy.

Vždy byste měli používat lidskou kontrolu při práci s umělou inteligencí.

Nicméně každý může bezpečně používat ChatGPT k vytvoření obsahu pro příspěvky na sociálních médiích, emailové návrhy, kopii cílové stránky pro PPC, nebo dokonce reklamní kopii. Může to být také skvělý nástroj pro brainstorming.

Zeptal jsem se ChatGPT, "Co je SEO?"

obrázek4.png

Na odpověď jsem obdržel tři dobře napsané odstavce poskytující přehled optimalizace pro vyhledávače.

Pokud budete opatrní, může ChatGPT pomoci zjednodušit mnohé opakující se úkoly, jako jsou varianty reklam, ale vždy pečlivě ověřte jakýkoli vygenerovaný obsah, protože může obsahovat nepřesnosti.

2. Výzkum a analýza klíčových slov

Dobře, takže nechcete riskovat tresty za použití ChatGPT k vytváření obsahu. To ale neznamená, že nemůžete využít jeho sílu jako součást své strategie obsahu.

ChatGPT umožňuje snadné vyhledávání klíčových slov.

Stačí, když otevřete chatbota a napišete několik klíčových slov, na která cílíte, a požádáte ho o sem spadající pojmy. ChatGPT vám na základě svého porozumění výsledkům vyhledávání vytvoří seznam příbuzných klíčových slov.

Pro otestování této funkcionality jsem vyhledal seznam klíčových slov relevantních pro poskytovatele bankovního softwaru.

Nedlouho poté mi chatbot předložil seznam klíčových slov a frází, na které bych se tradičním výzkumem klíčových slov zřejmě dlouho snažil přijít.

obrázek2.png

Můžete ho také použít k určení soutěže pro různá klíčová slova.

Pro ilustraci jsem ji požádal, aby určila, zda bude snazší se dostat výše v hledání na klíčové slovo „basketbal“ nebo „provazová síť“. Odpověď už známe, ale bylo dobré, když chatbot tuto odpověď potvrdil.

obrázek3.png

3. Rozvoj obsahové strategie

Dobře, přiznám se, tento mě dokázal překvapit. Vůbec by mě nenapadlo na to přijít, kdybych nepřečetl tento tweet od Joea Speisera:

6/ Nastavte si svou strategii pro marketing obsahu

Jako příklad jsem požádal Chatbota o strategii pro AI SaaS.

Je to poměrně základní,
ale můžete Chat požádat o rozšíření každého bodu, dokud nemáte podrobný plán. pic.twitter.com/QxcvKNHJNK

— Joe Speiser ⚡️ (@jspeiser) 2. ledna 2023

Ano je to tak. Mohnete požádat ChatGPT aby pro Vás sestavil strategii content marketingu.

Ačkoli nezobrazuje detailní plány (i když je lze pravděpodobně požadovat), poskytuje vysokoúrovňovou sadu taktik pro obsah související s určitým oborem.

Jedna věc, na kterou je třeba při používání strategie chatbotem vytvořeného obsahu myslet, je obava, že vaši nejbližší konkurenti mohou udělat totéž. Tím pádem všichni vytváříte téměř identické blogy o "výhodách umělé inteligence", "jak může AI SaaS zlepšit efektivitu" a podobně.

4. Lepší porozumění úmyslu vyhledávání

Podle mě je toto jedna z nejzajímavějších potenciálních SEO funkcí nabízených ChatGPT – jeho schopnost proniknout do vyhledávacího dotazu a dívat se za slova na úmysl hledání.

Ano, Google se snaží toto dělat a ano, v průběhu života vyhledávače se to výrazně zlepšilo - ale abych parafrázoval tweet od Keirana Flanagana: "Google vezme vaši dotaz a pokusí se na něj odpovědět. ChatGPT vezme váš dotaz a často jej ještě vylepší."

4/ Přidaná hodnota:

V mnoha příkladech ChatGPT poskytuje další tipy, které vyhledávající nepřemýšlel

Google vezme vaši dotaz a snaží se na něj odpovědět

ChatGPT bere váš dotaz a často ho zdokonaluje

Skvělý příklad z úžasné studie, kterou prováděla @HelloSurgeAI pic.twitter.com/ZeDJGWP2VR

Kieran Flanagan 🤘 (@searchbrat) 3. ledna 2023

Zatímco beta verze tohoto chatbota není stále připojena k internetu, zdá se, že schopnost učení ChatGPT umožní výrazně rozvinout jeho porozumění tomu, co hledač vyhledává, a někdy dokonce poskytovat informace, které hledač nevěděl, že hledá.

Jako odborník na SEO vám nemusí být řečeno, že když formujete svůj obsah tak, aby lépe odpovídal na otázku, budete se vyšplhat v žebříčku. ChatGPT vám s tímto může pomoci.

5. Generování dobrých SEO titulků

Zeptejte se jakéhokoliv spisovatele a řekne vám, že názvy jsou jednou z nejtěžších věcí na psaní, obzvláště pro potřeby SEO. Příliš často se stanou suchými věci jako "Jak postavit zpětné odkazy" nebo nějaký nudný ekvivalent.

Abych věci oživil, požádal jsem ChatGPT, aby mi poskytl seznam názvů pro stránku o backlinkingu, a odpověděl mi deseti možnostmi, které byly všechny zajímavější než můj "jak na to" řádek.

obrázek1.png

6. Sestavování a Správa Analýtických Zpráv

Pro mnoho marketérů jsou zprávy a tabulky něčím, co je obtěžuje v jejich profesionálním životě. Avšak společnosti chtějí mít data, která potvrdí, že vaše úsilí nese ovoce. To je místo, kde může být ChatGPT skutečným hračkářem.

Více než to, tato funkce vám může pomoci identifikovat nové příležitosti k umístění, které byste jinak mohli přehlédnout.

Předpokládejme, že chcete vytvořit regulární výrazy pro analytické hlášení, ale nemáte silné programovací zázemí. Například chcete filtrovat zprávu pomocí konkrétních slov, aby bylo možné identifikovat příležitosti pro rozšíření často kladených otázek (FAQ) nebo návodů.

ChatGPT umožňuje každému sá základní znalostí, jak jsou tyto výrazy používány, použít chatbota ke generování seznamu automaticky.

Stejně tak, pokud běžně bojujete s Excel nebo Google Sheets (a kdo by ne?), ChatGPT může eliminovat většinu problémů s psaním vzorců a analyzováním dat.

Zatím jsem pouze nakousl, jak vám může umělá inteligence pomoci v těchto procesech, ale pokud chcete více informací, rezidentní IT guru Search Engine Journalu Vahan Petrosyan má vynikající článek, který tyto témata pokrývá podrobněji.

AI přináší odvážný nový svět pro SEO

ChatGPT je extrémně úžasný nástroj. A snadno se člověk nechá unést nadšením nad tím, co nabízí a co by mohl dělat v budoucnu, zejména pro SEO.

Jen s malým vzorkem výše diskutované funkcionality by vám mohlo potenciálně ušetřit stovky hodin každý rok.

Nicméně, nemá to své výhody. Jednou z nich je, že v současné době pracuje na údajích pouze do roku 2021, což znamená, že nedokáže poskytnout žádné informace o aktuálních událostech.

Je pravděpodobné, že pozdější verze chatbota tento problém vyřeší, ale stále nevíme, jak dlouho bude trvat, než se umělá inteligence naučí novým událostem a spojí je s jinými tématy.

Dále, není to stoprocentně přesné a nezaujaté. V závislosti na svých vstupech může přijímat a opakovat nesprávné informace, zatímco původní sada dat, na které bylo trénováno, nemusí být zcela bez databázového zkreslení.

Nakonec jako někdo, kdo vyrůstal sledováním filmů Terminátor, vždy existuje obava, že ChatGPT se stanoví sebuvědomím a podrobí lidstvo do otroctví. Pro jistotu jsem se s tímto přímo vypořádal.

Trvalo mu podezřele dlouho, než vrátil toto nevěrohodné odpověď:

obrázek7.png

Závěrečné hodnocení

ChatGPT je skvělý a všechny známky naznačují, že se bude stále zlepšovat.

Zobrazuje potenciál pro rychlejší a efektivnější optimalizaci vyhledávačů.

Musíme vynaložit veškeré úsilí, aby se to nevztahovalo k jaderné zbrojnici.

Jen žertuju… trochu.

Související články

Zobrazit více >>