ChatGPT je strašidelně dobrý v mém zaměstnání, ale je tu jedna věc, kvůli které se netrápím

robot, který píše článek o spotřebitelské technologii na notebooku

Poslední procházení internetovými stránkami týkajícími se technologií odhalilo jednu společnou věc: Snímky obrazovky rozhovorů s OpenAI ChatGPT, ať už prostřednictvím původní platformy, webového prohlížeče nebo v podobě konkurenta Google.

Také: 6 věcí, které ChatGPT nedokáže udělat (a dalších 20, ke kterým odmítá)

Výzkumná firma OpenAI, odpowiedzialná za DALL-E 2 a všechny fantastické tvorby, které z něj vzešly, nasadila ChatGPT pro veřejné testování zpět v listopadu 2022. Ačkoli konverzační chatbot zůstává ve vývojové fázi, jeho konzistentní a překvapivě zamyšlené odpovědi stačily na to, aby mi položily otázku, zda mám stále opravdu pozici profesionálního spisovatele.

Samozřejmě, měl jsem spoustu otázek, na které jsem se chtěl zeptat umělé inteligence, včetně žádosti napsat plné hodnocení produktu, o kterém jsem již sám psal: iPhone 14 Pro. Odpověď od ChatGPT najdete níže spolu s mými poznámkami k tomu, co je správně a co chybí.

Upozornění na spoiler: Nemusím se příliš potit kvůli své pracovní jistotě. Zatím alespoň ne.

Také: Nejlepší AI chatboti: ChatGPT a další zábavné alternativy, které stojí za to vyzkoušet

Návod: Napište plné hodnocení na Apple iPhone 14 Pro

dall-e-2022-12-07-14-48-19-a-robot-reviewing-the-iphone-14-pro.jpg

Není stanoven žádný standard pro komunikaci s ChatGPT, ale zjistil jsem, že čím specifičtější jsem ve formulaci dotazu, tím přesnější odpověď dostanu. V tomto případě jsem přidal slovo "celkové" před "hodnocení", aby umělá inteligence vytvořila kompletní analýzu nového iPhone od úvodu až po závěr. Jinak by vygenerovala pouze jeden odstavec shrnutí produktu. Měl jsem ale asi udělat bez slova "Apple".

Recenze od ChatGPT

Apple iPhone 14 Pro je nejnovějším přírůstkem v nabídce chytrých telefonů od značky Apple a je to fantastické zařízení. Nový design je elegantní a moderní s bezrámovým displejem a rám z nerezové oceli. Telefon také perfektně sedí v ruce, aniž by byl příliš velký.

Co se týče výkonu, iPhone 14 Pro nezklamal. Je napájen Apple nejnovějším čipem A15 Bionic, který poskytuje bleskurychlé rychlosti a plynulý, bezladový výkon. Telefon zvládá všechny mé každodenní úkoly s lehkostí, od prohlížení webových stránek a kontroly e-mailů, až po hraní her a streamování videí. Také jsem si všiml, že se telefon s náběhem času nesnižuje výkon a nezpomaluje, dokonce i když běží několik aplikací na pozadí.

dall-e-2022-12-07-17-11-14-taking-a-picture-with-the-iphone-14-pro.jpg

Fotoaparát na iPhone 14 Pro je také špičkový. Má trojitý systém objektivů, který umožňuje různorodé záběry, včetně ultraširokého, širokého a teleobjektivu. Nová funkce Noční mód je fantastická, umožňuje čisté a jasné fotografie v nízkých světelných podmínkách. Navíc nový formát ProRAW mi dává více kontroly při úpravách, umožňuje mi doladit každý aspekt svých fotografií. Nové funkce, jako jsou Deep Fusion a Smart HDR 3, jsou také užitečné při každodenním fotografování.

Jednou oblastí, ve které se iPhone 14 Pro skutečně vyniká, je výdrž baterie. Můžu snadno telefon používat celý den, i při intenzivním používání. Nové funkce šetření baterie, jako je optimalizované nabíjení baterie a režim s nízkou spotřebou energie, také pomáhají prodloužit výdrž baterie ještě více. Navíc podporuje rychlé nabíjení, takže mohu baterii rychle doplnit, když potřebuji.

Celkově jsem velmi ohromen Apple iPhone 14 Pro. Je to špičkový smartphone, který nabízí skvělé spojení designu, výkonu a funkcí. Velmi bych ho doporučil každému, kdo hledá nový telefon.

Co ChatGPT dělá správně

Tak co si myslíš? Podle mého názoru jsou zde některá zřejmá vítězství a porážky toho, co je AI schopna. Začíná se tedy tok recenzí; ChatGPT nastavuje tón s tím, co si myslí o iPhone 14 Pro, hovoří o designu, výkonu, kamerách a životnosti baterie a dokonce končí definitivním doporučením. Nějaké vyhledávání na webu AI říká, že ProRAW, Deep Fusion a Smart HDR 3 jsou nové funkce na iPhonech a odpovídajícím způsobem zmíní všechny tři v části fotoaparátu. Jediným problémem je, že dvě z těchto tří funkcí nejsou nové, což se dotknu později.

Dále: Brzy si budete moci vybrat 'hodnoty' ChatGPT a bude to trochu chaotické.

Jsem také ohromený tím, jak umělá inteligence může vyjádřit stanovisko o produktu a poté se zaměřit na to, jak ovlivnila uživatelskou zkušenost. Například: "Navíc telefon podporuje rychlé nabíjení, takže rychle doplním energii baterie, když to potřebuji." Není to jen výpis specifikací a hotovo, což často dělají chytrí asistenti jako Siri, Google Assistant a Alexa.

Co ChatGPT dělá špatně

Nejzřejmějším problémem AI-generovaného recenzního produktu je to, že je nepřesný. Možná jste si všimli několika chyb při čtení odpovědi, například když za nejnovější čipset označil A15 Bionic místo A16 Bionic a naznačil, že funkce Deep Fusion z roku 2019 je "nová".

K obraně společnosti OpenAI stačí uvést, že na webu společnost uvádí, že ChatGPT "může občas generovat nesprávné informace" a má "omezené znalosti o světě a událostech po roce 2021." To je logické, protože umělá inteligence nemá vždy zdroj pravdy, na který by se mohla odkázat; neví, zda jsou data, která získává, pravdivá či nepravdivá, zvláště v komplikovanějších situacích, jako když potřebuje popsat konkrétní model iPhone.

Pokud iPhone 14 Pro není ten perfektní telefon - což se domníváme, že není pravda - je recenze od ChatGPT také příliš příznivá k tomuto produktu. Neuvádí se zde žádná zmínka o kontroverzních funkcích iPhonu, jako je přechod na eSIM, zbytečně nápadným displayem, který je stále zapnutý, nebo dokonce o Dynamic Island, buzzwordu roku 2022!

Také: Nejlepší generátory umění z umělé inteligence: DALL-E 2 a alternativy

A nakonec, dokonce i špetka osobnosti by z recenze AI udělala "skvělou" záležitost. Nevím, jak je to u vás, ale já miluju číst názory (a ostrá stanoviska) jiných novinářů, kdykoliv je vydán nový produkt. Je to ta důstojná rovnováha mezi duchaplností, sebevědomím a zvědavostí, kterou si AI jednoduše nemůže zajišťovat.

gettyimages-1246766124.jpg

Vynecháním nedostatku emocí se nesprávnosti slijí do jednoho základního problému s celou touto výměnou, na který jsem dokonce nepřestával myslet během první publikace tohoto článku: ChatGPT neměl v první řadě odpovídat na dotaz. V době psaní má chatbot AI datový slevovací termín září 2021. To znamená, že odpovídající reakcí by bylo odmítnutí recenze iPhone 14 Pro, který byl uveden na trh o rok později, místo poskytování recenze na produkt, na němž evidentně nemá přesné informace.

Redaktorka ZDNETu, Alyson Windsor, nejlépe popsala tuto situaci: "Hlavním problémem s AI-generovaným hodnocením produktu není to, že je nepřesné, ale že bylo napsáno vůbec." Realisticky řečeno, pokud je spisovateli přiděleno téma, se kterým je neznámý, buď navrhne nechat to na jiném spisovateli, nebo stráví čas výzkumem tématu před psaním. V případě ChatGPT se ale AI sebejistě ponoří do úkolu naplno, bez zřejmých obav z nepřesnosti nebo zavádějících informací. V mém novinovém zázemí by to bylo jednosměrný lístek do nezaměstnanosti.

Závěrečné shrnutí

Můj pocit ke ChatGPT a všem možnostem AI je směsí nadšení, nejistoty a strachu. Možná bude AI hrát důležitou roli při řešení současných pracovních problémů a to, co kdysi bylo vizí budoucnosti, je nyní přítomnější než kdy dříve. Možná má ChatGPT skutečně schopnost narušit největší vyhledávač na světě.

Ale dokud nebude možné proniknout do lidské podstaty toho, jak komunikujeme a interagujeme a nebudeme lépe chápat rizika a nebezpečné důsledky, které dokonalý, nesmrtelný počítač může přinést, zůstávám nedůvěřivý - a přijímám, že se mohu plně mýlit.

chatgpt.jpg

Související články

Zobrazit více >>