Jak používat ChatGPT: Co byste měli nyní vědět

chatgpt (1)

ChatGPT, nejpopulárnější projekt OpenAI dosud, spustil umělou inteligenci (AI) revoluci od svého spuštění v prosinci 2022. AI chatbot ovládal titulky a zaměstnal mysl ty, kteří běží Twitter, Google, Amazon, Microsoft, Meta, jiné odborníky v oblasti technologií a nedávno také hudební vydavatelství. Jazykový model AI se stal nejrychleji rostoucí "aplikací" všech dob, dokonce překonal TikTok.

Také: Nový Bing poháněný umělou inteligencí je nyní k dispozici pro každého - s vážnými vylepšeními

Model ChatGPT rozhodně není podhodnocený; uživatelé přicházejí s kreativními nápady pro nosiče, jako napříkladkladou otázky ve vyhledávání vtipných odpovědí, vytváření obsahu, zlepšování svých psacích nebo Excelových dovedností, hledání a opravy chyby v kódu, nebo shrnutí knihy. Někteří dokonce uvažují, zda by mohl umělá inteligence nahradit programátory, spisovatele, lékaře a jak by mohla revolucionalizovat různé odvětví.

Také: Použil jsem ChatGPT k napsání téže rutiny v těchto deseti méně známých programovacích jazycích:

V celých těchto oblastech je jedna věc jasná: génius tohoto nástroje umělé inteligence spočívá ne v inovativnosti ideje, ale v tom, jak dobře dokáže generovat text a jak je snadno dostupný a jednoduchý na použití. ChatGPT dokáže pomocí AI provádět konverzační textové interakce s uživateli a tyto výměny mohou být stejně přirozené jako kdybyste měli konverzaci s jinou osobou.

Jak používat ChatGPT

1. Vytvořte účet na OpenAI

Jděte na chat.OpenAi.com a zaregistrujte si účet s e-mailovou adresou nebo s účtem Google nebo Microsoft. Abyste se mohli přihlásit a získat přístup k ChatGPT, musíte vytvořit účet na webových stránkách OpenAI. 

Pokud jste ještě nikdy nevytvořili účet, klikněte na Registrovat se a postupujte dle pokynů, abyste mohli zadat své informace. K vytvoření účtu na OpenAI je třeba uvést platné telefonní číslo pro ověření.

vytvořit-účet (1)

Pokud nemáte vytvořený účet, klikněte na tlačítko Registrace. V opačném případě se přihlaste pomocí vašich přihlašovacích údajů OpenAI. 2. Seznamte se s oknem ChatGPT.

2. Seznámit se s oknem ChatGPT

Po přihlášení do vašeho účtu OpenAI na straně ChatGPT webu je čas se seznámit s oknem nástroje AI. Níže je rozpad toho, co uvidíte, s obrázkem níže jako příkladem:

  1. Tlačítko Nový chat: Na levé straně obrazovky uvidíte tlačítko pro Nový chat, na které můžete kliknout kdykoli, abyste zahájili nový rozhovor. Je to užitečné, protože model ChatGPT si pamatuje, co bylo dříve diskutováno v rozhovoru, a odpoví s kontextem, takže zahájení nového chatu vyčistí novou konverzaci bez předsudků.
  2. Historie chatu: Levý postranní panel uchovává také přístup ke všem vašim předchozím konverzacím, v případě potřeby se k nim můžete vrátit, ale existuje možnost vypnutí historie chatu.
  3. Upgradovat na Plus: ChatGPT Plus je placený předplatný, který členům umožňuje přístup k modelu GPT-4, rychlejšímu a většímu jazykovému modelu od OpenAI. Můžete se rozhodnout nainstalovat Plus nebo zůstat u verze zdarma.
  4. Účet: Kliknutím na svou e-mailovou adresu nebo jméno v levém dolním rohu obrazovky získáte přístup k informacím o vašem účtu, včetně nastavení, možnosti odhlášení a pomoci a častých dotazů od OpenAI.
  5. Vaše podněty: Otázky nebo podněty, které poskytnete chatbotu AI, se zde objeví.
  6. Odpovědi od ChatGPT: Vždy, když ChatGPT odpovídá na vaše dotazy, logo se objeví na levé straně.
  7. Kopírovat, Palec nahoru, Palec dolů: Při každé odpovědi od ChatGPT můžete text zkopírovat do schránky a v ideálním případě poskytnout zpětnou vazbu, zda byla odpověď přesná nebo ne. Tento proces pomáhá ladit nástroj AI.
  8. Obnovit odpověď: Pokud máte potíže s získáním odpovědi v chatu nebo jste nedostali uspokojivou odpověď, můžete kliknout na Obnovit odpověď, abyste vybídli ChatGPT, aby to zkusil znovu s nejnovější odpovědí.
  9. Textová oblast: Toto je místo, kam zadáváte své dotazy a otázky, stačí stisknout Enter, abyste je odosílali.
  10. Verze ChatGPT: OpenAI zahrnula trochu drobného písma pod vstupní textovou oblast, kde si můžete přečíst výstrahu, že se jedná o "Bezplatný náhled výzkumu. ChatGPT může produkovat nepřesné informace o lidech, místech nebo faktech." Existuje také verze modelu ChatGPT *, kterou v současné době používáte.
chatgtwit (1)

3. Začněte psát vaše podněty a otázky

To je vše. 

Nyní, když víte, jak se přihlásit a přistoupit k ChatGPT, je čas se s ním začít používat a položit jazykovému modelu všechny důležité otázky a zjistit, jaké odpovědi můžete získat. ChatGPT funguje jako nástroj s nekonečným množstvím projektů, od vývoje softwaru přes psaní po překlady.

Také: Jak jsem pomocí nástrojů ChatGPT a AI umění rychle spustil svůj Etsy obchod

V tuto chvíli můžete do textového pole v dolní části stránky napsat jakoukoli vaši otázku pro ChatGPT a stisknout Enter, abyste ji odeslali. Chatbot s umělou inteligencí následně generuje text s cílem poskytnout užitečné odpovědi na vaše náměty.

začít-chatovat

Příklady zadání pro ChatGPT

ChatGPT může generovat odpovědi na dotazy (funkce, která by mohla nakonec představovat výzvu pro vyhledávače) dostatečné k tomu, aby se staly důležitým nástrojem pro tvorbu obsahu od psaní esejí po shrnutí knihy pro vás, ale také dokáže psát a opravovat kód, provádět výpočty, pomoci vám sestavit svůj životopis, překládat informace a další. Zde jsou příklady dotazů, se kterými můžete začít:

  • Jak počítač ukládá a zpracovává informace?
  • Zanalyzujte tento kód a řekněte mi, jak ho opravit: [Vložte kód]
  • Napište báseň o migréně ve stylu Walta Whitmana.
  • Napište country píseň o psu jménem Speckles, který miluje běhání.
  • Napište plugin do -----, který dělá -----
  • Jaký je rozdíl mezi virem a bakterií?
  • Napište lékařské potvrzení pro mé dítě, které chybí ve škole.

Často kladené dotazy

Co je ChatGPT?

ChatGPT je velký jazykový model, který používá umělou inteligenci k vedení textových konverzací s uživateli, které se mohou cítit přirozeně, jako byste někoho vyptávali. 

Také: Mohou nás detektory AI ochránit před ChatGPT? Vyzkoušel(a) jsem 3 online nástroje, abych zjistil(a).

Lidské odpovědi jsou užitečné při překládání z jednoho jazyka do druhého, hledání instrukcí jak něco udělat a generování písemného obsahu.

Jak funguje ChatGPT?

ChatGPT používá posilovací učení s lidskou zpětnou vazbou (RLHF), aby inteligentně zpracovával své prostředí, používaje lidské ukázky k přizpůsobení se různým situacím s naučeným, požadovaným chováním.

Dále: Jak uložit konverzaci ChatGPT pro pozdější prohlížení

ChatGPT byl před svým náhledem na výzkum trénován na značném množství dat a nadále se učí díky lidským znalostem, které uživatelé poskytují, což mu umožňuje poskytovat vzdělané odpovědi na širokou škálu témat. 

Jak se zaregistrovat na ChatGPT?

Pro registraci do ChatGPT je potřeba se zdarma zaregistrovat pomocí své e-mailové adresy na OpenAI účtu. 

Jak se dostanu do ChatGPT?

Chcete-li získat přístup k ChatGPT, přejděte na chat.openai.com a přihlaste se. Pokud jste na webu OpenAI, můžete se přihlásit do svého účtu, poté se posuňte dolů, dokud na levém dolním rohu stránky neuvidíte ChatGTP, a klikněte na něj, abyste začali chatovat. Je ChatGPT zdarma?

Je ChatGPT zdarma?

Ano, můžete používat ChatGPT zdarma - zatím. Jelikož model zpracování přirozeného jazyka je stále ve fázi výzkumu a "učení" náhledové verze, lidé ho mohou používat zdarma; vše, co potřebujete, je zaregistrovat se pro bezplatný účet OpenAI, ale je zde možnost upgradu na placené členství.  

chatgpt-plus

OpenAI spustila ChatGPT Plus pro zákazníky, kteří chtějí mít neomezený přístup bez blackout okenních period během špiček, rychlejší odpovědi a prioritu přístupu k novým funkcím, za $20/měsíc. 


Dále: Nejlepší generátory uměleckého AI: DALL-E 2 a alternativy

Je také založeno na GPT-4, což je pokročilejší jazykový model než v bezplatné verzi ChatGPT. 

Proč použít ChatGPT?

Tvá fantazie je omezením. Bav se s různými podněty ChatGPT. David Gewirtz ze ZDNETu požádal AI chatbota aby pro něj napsal WordPress plugin a použil ho k opravě kódu rychleji. Například ho také požádal aby napsal scénář pro Star Trek.

Také: Jak používat ChatGPT k psaní kódu

Jiní ho používají k psaní škodlivého softwaru. Jedna profesorka propaguje použití ChatGPT ve své třídě a mnoho dalších učitelů ho používá více než jejich studenti. Zde jsou další nápady, které můžete vyzkoušet: 

  • Napiš píseň o [vložte téma zde] - Zkuste přidat více podrobností.
  • Napiš básničku o [vložte téma zde] - Opět, přidejte, kolik detailů jen dokážete.
  • Pokládejte mu filozofické otázky.
  • Pokuste se, aby shrnul nějaké myšlenky nebo koncepty.

Čím více podrobností napíšete ve svých dotazech, tím přesnější budou odpovědi. 

Také: Jak funguje ChatGPT?

ChatGPT by někdy mohl nahradit a v případě Bing dokonce rozšířit vyhledávače. I když textová lišta v ChatGPT není vyhledávací lištou, Microsoft představil vyhledávač Bing napojený na internet a poháněný umělou inteligencí, který dokáže poskytovat odpovědi na otázky, které ChatGPT nezvládne.

Lze použít ChatGPT na mobilním zařízení?

Ikdyž neexistuje mobilní aplikace pro ChatGPT, můžete tento nástroj založený na AI použít na svém mobilním prohlížeči na smartphonu. 

Také: Jak používat ChatGPT k psaní Excelových vzorců

Kroky pro použití OpenAI ChatGPT na vašem telefonu jsou stejné jako výše: jdi na stránku chat.openai.com, přihlaš se, přijmi podmínky a začni psát. AI asistent bude fungovat stejně jako když k němu máte přístup z vašeho počítače. 

Co je ChatGPT Legacy a ChatGPT Default?

ChatGPT běží na velkém jazykovém modelu zvaném GPT 3.5, ale existují dvě verze tohoto modelu, Legacy a Default. Legační model je ten, ke kterému máte přístup, když se přihlásíte k ChatGPT pomocí vašich přihlašovacích údajů OpenAI a používáte ho s účtem zdarma.

Většinou model Default lépe vysvětluje a rozumí nuancím a více se drží snah vývojářů o zabránění generování nevhodného obsahu než model Legacy. Tento model byl také ten, který byl dostupný pro placené uživatele ChatGPT Plus před vydáním GPT-4.

Kromě toho: ChatGPT je nejvíce hledaný technický dovednost v pracovní síle, říká vzdělávací platforma

V každodenním používání jsou Legacy a Default podobné, ale Default je lepší. GPT-4 je rychlejší, přesnější a větší než oba modely GPT-3.5. 

Podle zprávy ChatGPT ze dne 3. května budou všechny nové zprávy používat výchozí model, protože OpenAI se připravuje na zastarání legacy modelu dne 10. května.

Je ChatGPT nejlepší umělá inteligence?

Pokud se snažíte zjistit, který je nejlepší AI chatbot, můžete se ptát, jak se ChatGPT od OpenAI srovná s ostatními, jako jsou Google Bard a Bing od počítačů Microsoft. Nárůst popularity ChatGPT lze převážně přisoudit odborné kombinaci široké dostupnosti, znalostí a plynulosti v rozhovorech. 

Také: ChatGPT vs. Bing Chat: Kterého AI chatbota byste měli používat?

Bard a Bing Chat jsou k dispozici v omezenější náhledové verzi. Bing Chat se v porovnání s ChatGPT více opírá o svou povahu vyhledávače, protože kombinuje technologii GPT-4 a sbírá informace z internetu, a dokonce cituje zdroje webů, z nichž pochází jeho odpověď. 

Může ChatGPT odmítnout zodpovězení mých podnětů?

AI systémy jako ChatGPT nejsou všemocné; mohou vůbec odmítnout nevhodné požadavky. Kromě omezených znalostí je schopna rozlišit nevhodné požadavky, aby předešla vytváření nebezpečného obsahu. 

Také: 6 věcí, které ChatGPT nemůže udělat (a dalších 20, ke kterým odmítá přistoupit)

To zahrnuje otázky, které porušují práva někoho, jsou urážlivé, diskriminační, nebo se týkají nelegálních aktivit. Model ChatGPT může také klást otázky k nesprávným předpokladům, odpovídat na následné otázky a dokonce přiznat chyby, když vás na ně upozorníte.

Dává ChatGPT každému stejnou odpověď?

usechatgpt

Většinou když různí lidé položí ChatGPT stejnou otázku, obdrží stejnou odpověď. Mohou existovat jen malé odchylky ve slovech, ale budou téměř identické.

Také jsem vyzkoušel chatbota AI od Bing a vyřešil své největší problémy s ChatGPT.

Pokud by někdo chtěl zjistit, zda byl článek napsán ChatGPT, nebo pokud by profesor chtěl zjistit, zda byl jazykový model použit pro esej studenta, položení stejné otázky, na kterou článek nebo esej odpovídá, může pomoci to zjistit. ChatGPT také tenduje k vytváření zdvořilejšího proudu než lidské písaře.  

Dává ChatGPT špatné odpovědi?

ChatGPT, stejně jako všechny jazykové modely, není bez omezení a může poskytnout nesmyslné odpovědi a nesprávné informace, je tedy důležité si data, která poskytuje, zkontrolovat. Neustále se učí z textových dat, která mu uživatelé poskytují, a z výsledků, které nalezne online, což může vést k dezinformaci. 

OpenAI doporučuje uživatelům poskytovat zpětnou vazbu na to, co jim ChatGPT říká, pomocí tlačítek palec nahoru a dolů, aby model vylepšili. Ještě lépe, můžete se stát součástí programu Bug Bounty společnosti a získat až 20 000 $ tím, že nahlásíte zjištěné problémy týkající se bezpečnosti.

Také: OpenAI vám zaplatí za hledání chyb v ChatGPT

AI chatbot není připojen k internetu a není schopen určit aktuální datum, a proto vám být ChatGPT požádáním o počet dní do Velikonoc nedá přesný počet dní, například - toto je jeden způsobů, jak se ChatGPT liší od vyhledávačů.

Budou mé konverzace s ChatGPT využity k výcviku?

Pokud se seznamujete s používáním ChatGPT, může vás zajímat, zda budou vaše konkrétní konverzace použity k tréninku a pokud ano, tak kdo bude moci vidět vaše konverzace. Vaše konverzace mohou být prohlíženy společností OpenAI a použity jako tréninková data k vylepšení systémů, takže byste neměli vkládat žádné osobní nebo soukromé informace. 

Také: Učitelé více používají ChatGPT než studenti. Zde je proč

Prompty, které zadáváte při používání ChatGPT, jsou také trvale uloženy v vašem účtu a nebudete schopni smazat konkrétní prompty, pokud není odstraněn celý váš účet. Pokud chcete svůj účet smazat, postupujte podle těchto kroků:

  1. Přihlaste se do svého účtu OpenAI.
  2. Jděte do sekce Nápověda.
  3. Na spodku vyskakovacího okna vyberte položku Zprávy.
  4. Klikněte na Odeslat nám zprávu.
  5. Vyberte možnost Odstranění účtu ze seznamu možností.
  6. Následujte pokyny pro odstranění svého účtu a dat.

Proč ChatGPT říká, že mám odepřený přístup?

V době špiček nemusíte mít přístup k ChatGPT. Pokud vidíte zprávu, že je kapacita naplněna, můžete stránku obnovit nebo se zaregistrovat pro přijímání e-mailů, když bude opět k dispozici.

Také: 5 způsobů, jak používat chatbota pro usnadnění vašeho života

Kromě naplnění kapacity může být přístup k ChatGPT omezen z různých důvodů - například jako v mém případě, když používám VPN. Pokud se vám při pokusu použít ChatGPT zobrazí zpráva, že je váš přístup odepřen, může být jedním z těchto problémů:

  • Porušení podmínek služby API.
  • Uživatel se snaží přistoupit k nedostupné verzi GPT.
  • Klíč k API může být neplatný.
  • Uživatel překročil limit využití.
  • Porušení podmínek služby OpenAI API.

Související články

Zobrazit více >>