Microsoft právě provedl obrovskou investici do výrobce ChatGPT OpenAI. Zde je proč

gettyimages-1246127199.jpg
(No translation needed because it is only an image with an alt attribute that is already in English)

Microsoft spolupracuje s firmou OpenAI od roku 2019, předtím než se OpenAI stal populárním díky svým službám umělé inteligence, jako je například ChatGPT a DALL-E. A nyní Microsoft ohlásil, že tuto spolupráci prodlouží na několik let a investuje do ní miliardy dolarů.

Investice budou nadále financovat výzkum AI společnosti a pomohou vyvíjet technologie, které jsou "stále bezpečnější, užitečnější a výkonnější", podle společnosti OpenAI.

Také: Co je ChatGPT a proč je důležitý? Zde najdete vše, co potřebujete vědět

Microsoft uvedl, že nasadí modely od OpenAI do svých spotřebitelských i podnikových produktů a "představí nové kategorie digitálních zážitků postavených na technologii OpenAI".

Ani jedna společnost nezveřejnila hodnotu investice, ale zdroje odhalily, že celková částka bude činit 10 miliard dolarů po několik let, podle agentury Bloomberg. Tato finanční podpora následuje po původní investici, kterou Microsoft provedl v roce 2019 v hodnotě 1 miliardy dolarů a dalších 2 miliard dolarů v následujících letech.

Taková velká investice by se mohla zdát pro Microsoft riziková. Nicméně návratnost investice vypadá slibně podle Jasona Wonga, analytika společnosti Gartner, který se zaměřuje na Microsoft.

"Společnost Gartner predpovídá, že do roku 2025 dosáhne trh s umělou inteligencí téměř 134,8 miliardy dolarů," uvedl Wong. "Na základě této prognózy by Microsoft měl mít dostatek času k dosažení pozitivního ROI ze svého partnerství s OpenAI."

Služba Microsoft Azure bude výhradním poskytovatelem cloudových výpočetních zdrojů pro OpenAI, která bude napájet veškeré OpenAI zátěže výzkumu, produktů a API služeb.

"AI se stává další určující technologií cloud computingu a tajnou omáčkou pro aplikace vyvinuté a běžící v cloudu," řekl Wong. "Tato exkluzivní spolupráce mezi Microsoftem a OpenAI, která poběží na Azure Cloud pro veškerý OpenAI výzkum, API a produkty, přiláká jak podniky, tak další vlnu technologických startupů stavějících na cloudu za účelem tvorby nové hodnoty."

Microsoft nedávno oznámil dostupnost své služby Azure OpenAI, která umožňuje firmám využívat modely OpenAI s přidanými podnikovými výhodami. Tisková zpráva o této nové investici zdůrazňuje detaily z té dřívější, zatímco také zdůrazňuje záměr společnosti zpřístupnit její služby širšímu publiku.

"V této další fázi našeho partnerství budou mít vývojáři a organizace napříč různými průmyslovými odvětvími přístup k nejlepší infrastruktuře umělé inteligence, modelům a nástrojové sadě s Azure pro vytvoření a spuštění svých aplikací," uvedl generální ředitel Microsoftu Satya Nadella.

Také: Strávil jsem hodinu s novým AI chatbotem inspirovaným ChatGPT a snad umřu smíchy

Obrovský úspěch ChatGPT od spuštění v listopadu pravděpodobně poskytl další impuls pro investici od společnosti Microsoft. Během týdne od spuštění získal chatbot více než jeden milion uživatelů. Pokud nyní navštívíte stránky ChatGPT, často se setkáte s vzkazem "at capacity" kvůli tomu, kolik lidí na něm je a server nemůže zpracovat vaši žádost.

V současné době zůstává chatbot zdarma, ale OpenAI v lednu oznámila na svém Discord serveru, že brzy by mohla být pro veřejnost k dispozici placená profesionální verze. Výzkumná společnost zabývající se umělou inteligencí dokonce zveřejnila seznam čekání, což naznačuje, že nová služba poskytne uživatelům službu, která je vždy k dispozici (žádná blackoutová okna), rychlé odpovědi od ChatGPT a neomezené zprávy.

Avšak na silnici se již objevily některé překážky: Stack Overflow v prosinci dočasně zakázal ChatGPT-generované odpovědi poté, co uživatelé předložili odpovědi na programovací problémy, které vypadaly pravděpodobně správně, ale ve skutečnosti byly falešné. A kvůli obavám o negativní dopady na vzdělávání studentů a bezpečnost a přesnost obsahu byl přístup k ChatGPT také zakázán v sítích a zařízeních škol v New Yorku.

Investice přichází poté, co Microsoft oznámil obrovskou vlnu propouštění, při níž 10 000 zaměstnanců přišlo o práci, protože firma usiluje o srovnání nákladů s výnosy a potřebami zákazníků, uvedl Nadella.

Související články

Zobrazit více >>