Co znamená GPT v ChatGPT?

Umělá inteligence transformovala, jak interagujeme s počítači a stroji. ChatGPT je jedním z takových inovací, který využívá technologii GPT (Generativní předtrénovaný transformer) k poskytování odpovědí na otázky uživatelů. GPT je důležitou součástí ChatGPT, protože generuje text z datových souborů a produkuje výstupy v přirozeném jazykovém formátu. Tento článek si klade za cíl prozkoumat, co znamená GPT v ChatGPT a jak funguje.

Také se zaměříme na výhody a nevýhody GPT a na jeho význam v oblasti umělé inteligence.

Co znamená zkratka GPT?

GPT nebo (Generative Pre-trained Transformer) je jazykový model vyvinutý společností OpenAI, který revolučně mění aplikace pro zpracování přirozeného jazyka (NLP). Bloky transformerové architektury modelu jsou použity k generování textu, který se jeví jako napsaný člověkem, a může být doladěn pro různé úkoly NLP. "Pre-trained" použité v GPT odkazuje na počáteční tréninkový proces modelu, ve kterém se učí předpovídat další slovo v pasáži. ChatGPT používá tuto technologii k poskytování přirozených a svižných odpovědí uživatelům a jeho jedinečný tréninkový model, posilování učení z lidské zpětné vazby (RLHF - Reinforcement Learning from Human Feedback), mu pomáhá s přesností porozumět dotazům uživatelů s postupem času.

GPT transformer je druh jazykového modelu používaného v různých aplikacích pro zpracování přirozeného jazyka, včetně ChatGPT. Firma OpenAI, sídlící v San Franciscu, vyvinula ChatGPT a má také vlastníkem GPT i dalších jazykových modelů, jako jsou GPT-3 a DALL-E 2. Tyto nástroje jsou používány v různých výzkumných a obchodních aplikacích k plnění základní mise společnosti.

Vývoj GPT

Jazykový model GPT společnosti OpenAI prošel od svého vzniku několika vylepšeními, včetně GPT-1, GPT-2, GPT-3, GPT-3.5 a GPT-4.

  • GPT-1 byl úkolově nezávislý model používající diskriminační doladění a generativní předtrénink pro řešení různých úkolů v oblasti NLP, jako jsou odpovědi na dotazy, klasifikace textu a závěry.
  • GPT-2, s 1,2 miliardou parametrů a 6 miliardami webů, představil nový směr pro textová data s jeho transformační architekturou.
  • GPT-3, s 175 miliardami parametrů, přidal několik užitečných funkcí a schopností, jako je generování funkčních kódů, psaní příběhů a básní, a psaní inhofitek.
  • GPT-3.5je vylepšenou a propracovanější verzí GPT-3.
  • GPT-4, uvedený na trh v březnu 2023, je multimodální, přijímající textový a obrazový vstup a schopný produkce lidských odpovědí.
  • S každým vylepšením GPT dosahuje nových výšek v oblasti AI, což jej činí spolehlivějším, kreativnějším a efektivnějším.

Co je to GPT-4?

GPT-4 je nejnovější software ze série jazykových modelů od Open AI. Tento software je k dispozici v rámci placeného předplatného ChatGPT Plus od ChatGPT. Nový vyhledávač Bing integrovaný s chatbotem je také postaven na základě GPT-4, avšak tato Chatbot má limit použití a není schopná reagovat na vstupní obrázky.

Jedním z nových vylepšení, které GPT-4 přináší oproti svým předchůdcům, je jeho schopnost konvertovat obrazové vstupy na textové výstupy, což s GPT-3.5 nebylo možné. GPT-4 také umí pracovat s většími vstupy a poskytovat delší odpovědi než jeho předchůdci, konkrétně o délce 25 000 slov.

Budoucnost GPT

Budoucnost technologie GPT se jeví jako velmi slibná s vydáním GPT-5. Podle zvěstí se očekává, že OpenAI dokončí AGI školení GPT-5 do konce roku 2023 a model se brzy předpokládá uvede na trh po celém světě.

Ačkoliv není žádné oficiální prohlášení od OpenAI ohledně nových funkcí, změn nebo vylepšení v GPT-5, můžeme očekávat, že bude pokročilejší než jeho předchůdce, GPT-4, který je již schopen analyzovat obrázky, provádět složité úkoly a být kreativní. Vydání GPT-5 bezpochyby představuje významný posun vpřed v technologii GPT.

Co znamená GPT v AI?

GPT = Architektura Generative Pre-trained Transformer.

Jak funguje GPT?

Technologie používá neuronovou síť, která byla trénována na obrovském korpusu dat

Související články

Zobrazit více >>