Jak použít ChatGPT k psaní eseje

obrázek4.jpg

Pokročilé schopnosti ChatGPT dokázaly vytvořit obrovskou poptávku, s tím, že tento nástroj AI získal více než 100 milionů uživatelů během dvou měsíců od spuštění. Jednou z nejvýraznějších funkcí byla schopnost komponovat všechny druhy textu během několika sekund, včetně písní, básní, večerních příběhů a esejí.

Na rozdíl od oblíbeného názoru může ChatGPT udělat mnohem více než jen napsat esej za vás (která by se považovala za plagiátorství). Co je užitečnější, je jak může pomoci vést váš psací proces. Ukážeme vám, jak používat ChatGPT k psaní i asistenci, stejně jako některé další užitečné tipy na psaní níže.

Jak vám může ChatGPT pomoci psát esej

Pokud hledáte způsoby, jak použít ChatGPT k podpoře vašeho psaní, zde najdete pět různých způsobů, které můžete zkoumat.

Stojí také za zmínku, že pokud máte přístup ke službě Bing Chat nebo dokonce Google Bard, můžete na těchto AI chatbotech použít níže uvedené tipy. Protože jsou Bing Chat a Google Bard propojeny s internetem, mohou zahrnovat aktuální zdroje událostí a kontext.

Pokud byste měli vybírat mezi oběma chatboty pro psaní esejí, doporučujeme Bing Chat.

1. Použijte ChatGPT k vygenerování nápadů na esej

Předtím než začnete psát esej, potřebujete rozpracovat nápad. Když profesor zadává eseje, obvykle dává studentům námět, který jim umožňuje vlastní sebevyjádření a analýzu. Studenti mají tedy úkol najít úhel, jakým se na esej zaměřit, sami.

Pokud jste nedávno psali esej, víte, že tato část bývá často nejtěžší - a právě zde může pomoci ChatGPT.

Vše, co musíte udělat, je zadat téma úkolu, včetně tolika podrobností, jaké chcete zahrnout - například o čem chcete psát - a nechte ChatGPT zbytek na nás. Například na základě papírového zadání, které jsem měl na vysoké škole, jsem se zeptal:

Můžeš mi pomoci s nápadem na téma pro tento úkol: „Napišete výzkumnou práci nebo studii případu na téma vedení podle vašeho výběru.“ Rád bych, aby to zahrnovalo Blake a Moutonův manažerský vedení mřížku a možná historickou osobnost.

Během několika sekund chatbot vygeneroval odpověď, která mi poskytla název esejů, možnosti historických postav, na které bych se mohl zaměřit a nápovědu ohledně informací, které bych mohl zahrnout do mého textu, s konkrétním příkladem případové studie, kterou bych mohl použít.

obrázek2.jpg

2. Použijte chatbota k vytvoření obrysu

Jakmile máte pevné téma, je čas začít přemýšlet o tom, co skutečně chcete zahrnout do esej. Pro usnadnění psaní vytvářím vždy stručný obsah, zahrnující všechny různé body, na které se chci v eseji zaměřit. Psaní obsahu však obvykle bývá únavné.

S ChatGPTem stačí požádat o napsání toho, co potřebujete.

Také: 5 způsobů jak využít chatboty a zlepšit si život

Používající téma, které mi ChatGPT pomohl vygenerovat v kroku jedna, požádal jsem chatbota, aby mi napsal nástin tím, že jsem řekl:

Můžete vytvořit náčrt papíru "Zkoumání stylu vedení Winstona Churchilla pomocí Blake a Moutonovy mřížky manažerského vedení"?

Po několika vteřinách chatbot vytiskl celkový náčrt rozdělený do sedmi různých sekcí, každé s třemi různými body.

Také:Nejlepší generátory uměleckého díla AI na vyzkoušení

Tento stručný popis může být pro krajší esej zkrácen nebo rozšířen pro delší práci. Pokud se vám něco nelíbí nebo chcete něco opravit, můžete tak učinit buď manuálně nebo s více pokyny pro ChatGPT.

obrázek6.jpg

3. Použijte ChatGPT k nalezení zdrojů

Nyní, když přesně víte, co chcete napsat, je čas najít důvěryhodné zdroje, ze kterých získáte své informace. Pokud nevíte, kde začít, jako v předchozích krocích, můžete se jen zeptat ChatGPT.

Vše, co musíte udělat, je požádat o nalezení zdrojů pro vaše téma esejů. Například jsem požádal o následující:

Můžete mi pomoci najít zdroje pro práci s názvem "Zkoumání stylu vedení Winstona Churchilla pomocí Blakeova a Moutonova mřížkového modelu vedení".

Chatbot výstup obsahoval sedm zdrojů, každý s odrážkovým seznamem, který vysvětloval, co daný zdroj je a proč může být užitečný.

Jedno omezení, které byste měli mít na paměti při používání ChatGPT jako zdroje, je, že nemá přístup k informacím po roce 2021, takže nebude schopen navrhnout nejčerstvější zdroje. Nicméně, je to začátek.

obrázek3.jpg

4. Použijte ChatGPT k napsání ukázkového eseje

Stojí za povšimnutí, že pokud text přímo z chatbota zkopírujete a odešlete ho, vaše práce by mohla být považována za formu plagiátorství, protože to není vaše původní dílo. Stejně jako u jakýchkoli informací převzatých z jiných zdrojů, text vygenerovaný umělou inteligencí by měl být ve vaší práci jasně identifikován a připsán.

Také:Učitelé používají ChatGPT více než studenti. Zde je jak

Většinou jsou vzdělávací instituce velmi přísné vůči plagiátorství, které může být potrestáno padnutím u zkoušky až po vyloučení ze školy.

Pokud chcete, aby ChatGPT vytvořil ukázkový text, zadejte téma, požadovanou délku a sledujte, co vytvoří. Například jsem zadal následující text:

Můžete napsat pěti odstavcovou esej na téma "Analyzování stylu vedení Winstona Churchilla prostřednictvím Blakeova a Moutonova mřížkového modelu řízení".

Během několika sekund chatbot vydal přesně to, co jsem požadoval/a - souvislý esej o pěti odstavcích na dané téma, který může pomoci při psaní vlastního textu.

Také: Co je GPT-4? Zde je vše, co potřebujete vědět

V tomto bodě je dobré si připomenout, jak fungují nástroje jako ChatGPT: Spojují slova do formy, kterou považují za statisticky platnou, ale neví, zda to, co říkají, je pravdivé nebo přesné. To znamená, že můžete najít vynalezená fakta nebo detaily nebo jiné podivnosti. Nebude schopný vytvářet originální práci, protože jednoduše agreguje vše, co již absorboval. Může to být užitečný výchozí bod pro vaši vlastní práci, ale neočekávejte, že bude inspirativní nebo přesný.

obrázek5.jpg

5. Použijte ChatGPT pro spolupráci při úpravě vašeho esejů

Po napsání vlastního eseje můžete využít pokročilé redakční schopnosti ChatGPT ke jeho úpravě.

Můžete jednoduše říct chatbotovi, co přesně chcete, aby upravil. Například jsem jej požádal o úpravu struktury esejí a gramatiky, ale další možnosti mohou zahrnovat tok, tón a další.

Poté, co požádáte o úpravu svého esejnů, systém vás vyzve k vložení vašeho textu do chatbota. Jakmile tak učiníte, systém vrátí váš esej s provedenými korekcemi. Tento nástroj je velmi užitečný, protože dokáže opravit váš esej podrobněji, než běžný nástroj na opravu pravopisu, a zajímá se také o formální stránku textu.

Také můžete spolupracovat s chatbotem, požádejte ho, aby se podíval na konkrétní odstavec nebo větu a požádejte ho, aby ji přepsal nebo opravil pro větší srozumitelnost.

obrázek1.jpg

Související články

Zobrazit více >>